Traži po stranicamasvjedoci baštine

 

 

Naslovna » Model


 

MODEL

Suvo crveno vino boje rubina koje karakteriše dobra i istovremeno elegantna struktura. Pogodno za dugotrajno starenje. Ovo je vino sa visokim potencijalom i obogatit će svaku listu vina i privatnu kolekciju.

 

Sorta loze Vranac 80%, Syrah 20% oba birana na vinogradu Zagarač
Zona uzgoja Vinogradi Zagarač, smješteni su na brdovitom području izloženom vjetru koji dolazi sa podgoričke zaravni. Teren obiluje stijenama koje ga čine ne puno plodnim, ali bogatim mineralima.
Godina zasada 2010
Gustina 6000 biljaka po hektaru.
Princip uzgajanja Guyot.
Proizvodnja 7 tona po hektaru.
Berba Ručno odvajanje grozdova na polju.
Vinifikacija Grožđe koje ulazi u našu kantinu pažljvo je birano stolnim sortiranjem. Slijedi peteljkovanje pa blago muljanje grožđa. Vranac fermentiše u amforama od terakote zapremine od 1000 l, i u njima se za još 20-25 dana produžava proces maceracije kožice. Na kraju fermentacije vino se i dalje čuva u amforama zbog vršenja malolaktičke fermentacije pod uslovima kontrolisane temperature.
Proces vinifikacije sorte Syrah teče odvojeno sa fermentacijom i maceracijom u čeličnom inoksu u toku 25-30 dana, a tu se takođe odvija i malolaktička fermentacija.
Odležavanje Jedan dio Vranca ostaje u amforama zbog odležavanja. Ostatak vina se u narednih 15 mjeseci profinjuje u drvenim buradima od 15 hl. Syrah, međutim taj isti period ostaje u prvobitnom Tonneaux-u od 500 litara.
Kombinovanje sa hranom Pečenja, variva, stari sirevi.
Temperature 18 °C

AWC Vienna, 2017
Austrija

Model Vintage 2013
Zlatne medalje

84. Međunarodnom ocjenjivanju vina
Novi Sad

Model Vintage 2013
Zlatne medalje

The Balkans International Wine Competition 2018
Sofija, Bugarska

Model Vintage 2015
Srebrne medalje

Sabаtina 2016
Hrvatska

Model Vintage 2013
Srebrne medalje

Sabatina 2017
Croatia

Model Vintage 2015
Zlatne medalje

Vranac

Sorta Vranac - autokhtona Crnogorska sorta. Pored Crne Gore, ova sorta se takođe uzgaja u Srbiji i Makedoniji.

Osnovni opis za ovu sortu sa svim ampelografickim karakteristikama, dao je akademik Marko Ulicevic 1972. godine. «Od ove sorte proizvodi se suvo vino, jedinstvenog ukusa i karaktera, koji je karakterističan za Balkan. Bobice su velike i tamne, ali vino je umjereno jako i veoma velikodušno.

Mlada vina proizvedena od sorte Vranac su svijetlo obojena, sa ukusom koji podsjeća na voćni žele. Jaka konstrukcija sa taninima daje svježinu. Posle starenja 1-2 godine, boja kod ovog vina postaje intenzivna rubin. Miris postaje kompleksan, sa nijansama cimeta, čokolade, sladića, boje, tamnog voća i drveta, kao što je hrast. Ukus je jak i pun, koji oštrinu razvija tokom duge i fine zaobljene završnice».